Benut de oogstbare dagen bij late levering

Vanaf november start het rooien en bewaren van cichorei voor de late levering. Het uitstellen van het rooien tot vlak voor de levering is meestal niet verantwoord. Vanaf half november wordt het risico op slechtere rooiomstandigheden groter. Naast de grondsoort zijn het vochtgehalte van de grond en de weersverwachting cruciaal bij de oogstplanning.

Vochtgehalte van de grond

Op zavel en lichte klei is het vochtgehalte van de grond van cruciaal belang. Zolang de drainbuizen veel water afvoeren bevat de bodem meer water dan de veldcapaciteit. De grond verkruimelt dan niet tussen de vingers, maar is kneedbaar en versmeert. Er moet dan te intensief gereinigd worden waardoor de oogstverliezen sterk toenemen. De wortels zullen meer beschadigen waardoor de bewaarverliezen sterk kunnen oplopen.

Cichorei is een diep wortelend gewas dat tot aan de oogst een goede bodemstructuur nalaat voor de volgende teelt. Bij de oogst kan dit effect teniet gedaan worden. Minimaliseer structuurschade door te oogsten onder voldoende droge omstandigheden en de wiellasten en de bandenspanning (1,5 bar of lager) te beperken. Lossen op de kopakker of afvoer van het perceel met een overlaadwagen of trekker/wagen-combinatie via het spuitspoor is aan te raden.

Op (hooggelegen) zandgronden geldt dat laat oogsten, kort voor levering, de hoogste opbrengst geeft. Ook in november kan de opbrengst bij een gezond gewas nog met enkele tonnen per hectare toenemen. Wel is het advies om altijd te rooien voordat er een vorstperiode invalt. Houd daarom de weersvooruitzichten goed in de gaten.

Hou rekening met de weersverwachting

De temperatuur is mede bepalend voor de bewaarverliezen. Wanneer de gemiddelde etmaaltemperatuur 8°C of lager is, zullen de bewaarverliezen beperkt zijn. Let daarom bij de oogstplanning op de 14-daagse temperatuurverwachting. Overigens wordt de temperatuur in de hoop ook bepaald door de vorm van de hoop en de afdekstrategie. Adviezen hierover kunt u lezen in de Instructie voor lange cichoreibewaring.

Rooi tijdig, zeker op de zwaardere gronden of op percelen die niet optimaal zijn ontwaterd. Plan de oogst tijdig met de loonwerker, zodat de oogstbare dagen maximaal worden benut.

Goede oogst!

Contact:

Marco Bom (IRS)

bom@irs.nl

06-27057831

Cichorei rooien (foto: IRS).

Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap