Beregening voor de oogst

In toenemende mate belemmert de extreme droogte het rooien van cichorei. Volgens de weersverwachting (stand: 17-10-2018) valt er tot het einde van oktober geen regen van betekenis. De grond wordt steeds harder, waardoor de rooi-elementen moeite hebben om in de grond te dringen. Bovendien gaan op de zand- en dalgronden de rooimachines schuil achter enorme stofwolken.

Gevolgen van droogte
Cichorei is van nature gevoelig voor puntbreuk, wat door de harde grond wordt verergerd. Het gevolg is dat de oogstverliezen toenemen. Hoe groter de diameter van het breukvlak hoe groter de oogstverliezen. De diameter van het breukvlak mag niet groter zijn dan een duimbreedte (maximaal 2,5 tot 3 cm). Bij een diameter van 4 cm zijn de verliezen al circa 20%!

Maatregelen
Bij aanhoudende droogte kan er niet meer op een acceptabele wijze worden gerooid. Stagnatie van het rooien is te voorkomen door te beregenen op percelen waar water beschikbaar is. Beregen minimaal 20 mm, laat het water 1 tot 2  dagen doorzakken en ga vervolgens in de vochtige grond rooien.

Als alternatief voor beregening is er op zand- en dalgronden de mogelijkheid om voor het rooien in één werkgang het loof te klappen en tussen de rijen te woelen. Zorg er voor dat de grond niet te veel opbreekt door geen (grote) beitels aan de woelpoten te monteren.

Succes met de oogst!

Rooien in harde grond kan leiden tot onacceptabele puntbreuk (foto IRS).

Contact:

Marco Bom (IRS)
bom@irs.nl
06-27057831

Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap