Hoe blijven we onkruid in cichorei de baas

De onkruidbeheersing in cichorei start voor opkomst. De juiste inzet van de herbiciden is cruciaal voor een geslaagde onkruidbestrijding. De doseringen en de middelencombinaties kunnen de groei van de cichorei beĐŚnvloeden.

Voor zaai en opkomst

Voor het zaaien wordt veelal Bonalan ingezet, lees ‘Bonalan: goed inwerken en vocht cruciaal’. Bij het zaaien is het advies om 2,5 l/ha Kerb Flo op de rij toe te passen. Hierbij is het niet toegestaan om de volleveldsdosering om te rekenen naar een rijentoepassing. Eventueel mag er 3,75 liter per hectare worden gespoten als er na-opkomst geen Kerb Flo wordt gespoten.

Na-opkomst

Tijdens opkomst van de onkruiden is het advies om, afhankelijk van de onkruiddruk, 3 tot 6 keer chloor IPC te spuiten, liefst met een kort interval (5 dagen). Hierdoor worden veel onkruiden verzwakt. Let op dat het interval groter moet worden wanneer er combinaties gespoten worden met Safari of Legurame, respectievelijk 7 en 14 dagen. Wanneer Chloor IPC lang wordt doorgespoten, na het 4-bladstadium, wordt de groei van cichorei geremd.

Safari is effectief op kleine onkruiden als bingelkruid, herik, kamille, klein kruiskruid, knopkruid en zwarte nachtschade. Niet of nauwelijks gevoelig zijn de meldensoorten, muur en zwaluwtong. Pas Safari alleen toe op kiemplanten van de gevoelige onkruiden. Te veel Safari leidt, zeker bij de niet-herbicidetolerante rassen, tot geelverkleuring van het blad en groeiremming van het gewas.

Bij een hoge onkruiddruk (melganzevoet) is het belangrijk om een herbicidetolerant ras te zaaien (Barite of Benulite). Dit biedt mogelijkheden om 2 keer 35 gram per hectare met Titus met uitvloeier te spuiten. Dit middel is redelijk effectief wanneer gespoten wordt op klein onkruid bij een RV >60%.

Cichorei is tijdens kieming gevoelig voor AZ 500. Vandaar het advies om dit middel pas te spuiten bij voldoende planten (140.000 per ha) of als er geen planten meer bijkomen.

Bodemherbiciden

Bodemherbiciden, zoals AZ 500, Frontier Optima en Dual Gold, zijn effectief bij voldoende vocht. Benut daarom de keren dat het regent. Ideaal is één van deze bodemherbiciden te spuiten op een vochtige bodem.

Don’t mix

Op de niet-herbicidetolerante rassen is het advies om Safari niet te combineren met Dual Gold of Frontier Optima. Voor alle rassen wordt afgeraden om AZ 500 te combineren met Dual Gold of Frontier Optima.

Geïntegreerde aanpak

Zeker bij een lichte onkruiddruk zijn er mogelijkheden voor een geïntegreerde aanpak: bodemherbiciden aan de basis, enkele bespuitingen rond de opkomst en vanaf het 3-4 bladstadium overschakelen op wiedeggen, schoffelen en vingerwieden. Ook de aanpak met de kappenspuit met een contact- en een bodemherbicide past in deze aanpak. Groot voordeel is dat, bij een zorgvuldige aanpak, groeiremming voorkomen wordt.

Contact:

Marco Bom (IRS)

bom@irs.nl
06-27057831     

    

Bestrijd onkruiden in het kiemplantstadium, daarna zijn ze in cichorei nauwelijks chemisch meer te bestrijden (foto IRS).


Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap