Muizen vreten cichoreizaad op

Schade door muizen kunt u bij cichorei beperken door nu maatregelen te nemen. Ongekiemde zaden worden door muizen opgevreten. Zo kan een muis honderden zaden in een nacht opvreten. Een combinatie van preventieve maatregelen vermindert muizenvraat.

Aanbieden alternatief voer

Een preventieve maatregel is het aanbieden van alternatief voer. Dit kan bestaan uit consumptietarwe en/of gerst. Door het te verhitten, voorkomt u opslag in het perceel. Ontsmet zaaizaad is niet toegestaan! Een muis die eenmaal gewend is aan bepaald voer, zal niet zomaar overgaan op ander voer. Door dus tijdig, ruim een week voor het zaaien van de cichorei, de muizen te laten wennen aan het alternatieve voer en dit bovendien continu aan te vullen, zullen de muizen minder snel cichoreizaad opvreten.

Voorkom schade door snelle kieming

Muizen vinden vaak als eerste het zaad dat onbedekt is. Zorg er dus voor dat het zaaibed niet te grof is, en het zaad volledig bedekt is met grond. Zodra zaad gekiemd is, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen en treedt er geen schade meer op. Belangrijk is dus om te zaaien in de vochtige grond.

Overige maatregelen

Eén andere preventieve maatregel is het aantrekken van roofvogels door het plaatsen van een zitpaal voor uilen, buizerds of valken of het plaatsen van een nestkast voor een torenvalk. Door deze aan de rand van het perceel te plaatsen, heeft u er geen last van tijdens het uitvoeren van de bewerkingen en profiteert u er wel van. Roofvogels kunnen de aantallen muizen drastisch verminderen. Dit voorkomt de schade niet, maar beperkt het wel.

Contact:

Elma Raaijmakers (IRS)

raaijmakers@irs.nl

0165-516074

Foto 1. Muizen breken zaden open en vreten het embryo eruit (Foto IRS).

Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap