Nieuwe rassenlijst cichorei

Onlangs is de aanbevelende rassenlijst voor de cichoreirassen gepubliceerd. Er zijn geen nieuwe rassen bij gekomen. De nieuwe cijfers laten wel een paar opvallende zaken zien.

Het ras met de hoogste financiële opbrengst is Maestoso (102). Afgelopen jaar hebben veel telers goede ervaringen met dit ras opgedaan. Het ras heeft een hoge inulineopbrengst en een zeer goede schieterresistentie.

Goldine kwam vorig jaar als nieuw ras op de rassenlijst en heeft een bovengemiddelde financiële opbrengst (101). Dit ras kan besteld worden voor teelt in 2017. Door het rassenonderzoek in 2016 is de schieterresistentie verhoogd naar 6,5, waardoor er geen aparte waarschuwing meer geldt om dit ras niet te vroeg te zaaien.

Bij de herbicidetolerante rassen wordt voor de teelt in 2017 alleen Benulite aangeboden. Vanwege de goede inulinekwaliteit kan dit ras ook gezaaid worden voor laat-levering (na 1 december). Andere rassen voor late levering zijn Larigot en Fugato. Larigot heeft de voorkeur vanwege de hogere financiële opbrengst. Verder vormt dit ras wat meer loof dan Fugato, waardoor het onkruid wat meer wordt onderdrukt.

Tot slot: de juiste rassenkeuze is cruciaal voor 10 ton inuline per hectare!

Contact:

Marco Bom

bom@irs.nl

06-27057831

 

Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap