Weer meer zichtbaar in CropX/Dacom

11 juni 2024

De grillen van het weer hebben veel invloed op de cichorei en de uitvoering en planning van de veldwerkzaamheden. Met een uitgebreide weersverwachting op het dashboard op je Sensus Dacom Boerderij zie je direct de actuele weersomstandigheden van jouw omgeving. En ook de spuitomstandigheden voor de komende dagen, zoals eerder al beschikbaar in het ziekteadvies.

Je krijgt als cichoreiteler een overzicht van een 10-daagse weersverwachting voor jouw regio. Bekijk de weersomstandigheden per dag of in blokken van 6 uur. Met de 10-daagse spuitplanner worden de spuitomstandigheden van jouw omgeving weergegeven van zeer goed tot zeer slecht. Hierdoor zie je in één overzicht wanneer je op basis van de weersomstandigheden het beste een bespuiting kunt uitvoeren.

De effectiviteit van herbiciden hangt nauw samen met de weersomstandigheden voor, tijdens en na toepassing. Dit geldt zeker ook voor herbiciden die toegelaten zijn in de cichoreiteelt. Door rekening te houden met de weersomstandigheden kan het effect van een onkruidbespuiting sterk worden beïnvloed.

Het verloop van temperatuur, neerslag, de luchtvochtigheid, straling of windsnelheid is zichtbaar in de tijd. Op de radarbeelden van de (mogelijke) neerslag in Nederland en Europa is te zien of er neerslag op komst is.

Tijdens een regenachtige periode is soms langere tijd niets mogelijk met een schoffel of wiedeg. Wanneer het even droog is tussen regenachtige dagen is het slim deze mogelijkheid te benutten. En zodra het ná een regenachtige periode berijdbaar is kan beter niet gewacht wordt. Slagkracht en goed inspelen op de weersomstandigheden maken mechanische onkruidbeheersing effectiever.

Het weer is niet te beïnvloeden, maar met een uitgebreide weersverwachting op het dashboard op je Sensus CropX/Dacom Boerderij zie je direct de actuele weersomstandigheden van jouw omgeving en kun je hier als cichoreiteler zo goed mogelijk op proberen in te spelen.

 

Afbeelding Spuitsplanner. Klik hier voor de spuitplanner in uw eigen regio.

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
31 mei 2024

Beoordeel de veldopkomst

Nieuws
17 mei 2024

Cichorei heeft weinig bemesting nodig

Nieuws
2 mei 2024

Zaai cichorei zodra de grond het toelaat