Cloudfarm van Dacom beschikbaar voor cichoreitelers

Sensus ontwikkelt in samenwerking met Dacom een platform voor teeltregistratie en het gebruik van teeltdata voor de cichoreiteelt. Een toepassing is de beschikbaarheid van ‘Cloudfarm’ voor cichoreitelers. Via Cloudfarm zijn o.a. de satellietbeelden van de cichoreipercelen beschikbaar voor de teler. Verder biedt het platform mogelijkheden om van en naar de trekker (draadloos) gegevens uit te wisselen, taakkaarten te maken en met taakkaarten te werken. 

Hoe het werkt? Het Dacom teeltregistratiesysteem en/of Cloudfarm-pakket staat online en kan je openen vanaf elke willekeurige computer, tablet of smartphone. Met deze applicaties kan je eenvoudige je cichorei percelen in kaart brengen en alle bewerkingen, gewassen, contacten (en meer) vastleggen en beheren. 

Cloudfarm van Dacom is de plek om data van machines, sensoren, drones en satellieten te bekijken. Door meerdere lagen te selecteren kun je sterke en zwakke plekken vinden in je cichoreiperceel. Navigeer direct naar deze plekken via de mobiele app voor nadere analyses. Je ziet namelijk precies waar jij staat in het veld. Ook is het mogelijk om in de app verschillende achtergrondlagen te gebruik. Voor deze applicatie is wel een internetverbinding vereist. Het beoordelen van gewaspercelen wordt zo nog makkelijker. 

Voor alle cichoreipercelen in je bouwplan krijg je een aantal standaard datasets: 

  • Satellietbeelden - Sentinel satellietbeelden 
  • Een opbrengstpotentiekaart 
  • Hoogtekaart 
  • Grondsoortenkaart 

Naast de standaard datasets kun je ook zelf datasets toevoegen zoals: 

  • Dronebeelden
  • Bodemscans
  • Metingen van gewassensoren
  • Metingen van machines en werktuigen

Alle datasets in Cloudfarm worden automatisch afgeknipt op de gewaspercelen in je bouwplan. Dit is een belangrijk uitgangspunt zodat de gegevens en statistieken gebruikt kunnen worden voor de teeltregistratie en om op perceelsniveau gegevens met elkaar te kunnen vergelijken en of taakkaarten te genereren. 

Cloudfarm ook op uw mobiele telefoon 

Download de Dacom Cloudfarm app uit de Google Play Store (Android) of App Store (iOS). Log vervolgens in op de mobiele Cloudfarm app met je e-mailadres en wachtwoord van Dacom. In de top-menubar kun je je Dacom boerderij en bouwplan selecteren. Je ziet vervolgens op de kaart de percelen uit dit bouwplan. 

Kaartlagen 

Met de knop ‘achtergrondlaag’ kun je wisselen tussen OpenStreetMap of Google. Ook zijn er verschillende lagen beschikbaar zoals: Kadastralekaart, Watertrappen, grondwaterbeschermingsgebieden, No-Fly zones en een grondsoortenkaart. 

Ontwikkelingen 

Sensus en Dacom werken aan een groeimodel. Dit zal in de loop van 2022 voor cichoreitelers beschikbaar komen. Voor vragen neem contact op met de Dacom Helpdesk, uw cichoreiagent of Sensus Agro.  

Meer informatie vindt u ook op site van Dacom. 

 

Ga naar Cloudfarm