Bestrijd aardappelopslag

12 mei 2017

Ondanks enkele vorstdagen is aardappelopslag ook dit jaar weer een probleem, zeker als voorafgaand aan de cichorei aardappelen zijn geteeld.

Bestrijding is noodzakelijk

Cichorei-planten in de schaduw van aardappelen blijven sterk in groei achter. Daarnaast is aardappelopslag een directe infectiebron van Phytophthora infestans en vermeerdert het aardappelcystenaaltje. Niet afdoende bestrijding houdt het probleem in stand door vorming van nieuwe knollen. Kortom, genoeg redenen om aardappelopslag volledig te bestrijden.

                      

Wacht met de bestrijding van aardappelopslag totdat het aardappelloof weer herstelt van de bespuitingen (foto: IRS).

Hoe bestrijden?

Alleen glyfosaat heeft een systemische werking waarmee de gehele plant (moederknol, stengels, blad en nieuw gevormde knollen) wordt bestreden. Wacht tot er weer groei zit in het aardappelloof en het loof 10-20 cm hoog staat. De opname van glyfosaat is het best bij groeizaam, donker weer en een hoge relatieve luchtvochtigheid (meer dan 60%). Bij scherp drogend weer droogt de spuitvloeistof zeer snel op, waardoor de opname en de werking tegenvalt. Allerlei systemen worden in de praktijk gebruikt: pleksgewijze toepassing met bijvoorbeeld een selector of door aanstrijken met een rol of dweiltjes. Let daarbij op dat de door u gewenste toedieningsmethode, dosering en het aantal toepassingen op het Wettelijke Gebruiksvoorschrift van het glyfosaat-middel staan.

Een middel op basis van glufosinaat-ammonium (Finale SL 14) wordt afgeraden als er nieuwe knollen zijn gevormd. Vanaf mei is dat vaak al het geval.

Herbiciden die alleen het aardappelloof onderdrukken (o.a. Safari, Frontier Optima, Dual Gold 960 EC) worden eveneens afgeraden omdat die niet de hele plant bestrijden. 

Strategische aanpak

Benut dit seizoen om tot een meer strategische aanpak te komen. Aardappelopslag is te beperken door de rooiverliezen en de kieming van de aardappelen terug te dringen. Dit kan door de keuze van een grover aardappelras en een fijnere steek van de rooimatten. Breng geen zeefgrond naar een perceel waar u volgend jaar cichorei teelt. Ook kunt u in de aardappelteelt kiezen voor een bespuiting met MH (maleinehydrazide). Denk ook na over de gewasrotatie. In sommige andere gewassen dan cichorei is aardappelopslag beter te bestrijden.

Contact:

Marco Bom (IRS)

bom@irs.nl

06-27057831

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd