Force werkt alleen tegen bodeminsecten

21 september 2018

Sinds het verbod op neonicotinoiden is het niet meer mogelijk om zaad met Poncho Beta te bestellen. Vanaf 2019 is hiervoor Force (tefluthrin) in de plaats gekomen. Dit middel werkt alleen tegen bodeminsecten. Ga dus voor uzelf na of het nog wel nodig is op uw cichoreiperceel om pillenzaad met insecticiden te bestellen.

Werking op bodeminsecten

Force heeft een redelijke werking tegen bodeminsecten, zoals ritnaalden, miljoenpoten en wortelduizendpoten en een zeer beperkte werking tegen emelten. Om de vogels en zoogdieren te beschermen dient het pillenzaad volledig in de bodem te worden ondergewerkt. Resten van behandeld zaad mogen niet vervoederd worden aan dieren.

Geen werking op bladinsecten

In tegenstelling tot Poncho Beta werkt Force niet tegen aardvlooien, tripsen en bladluizen. Bestel daarom geen pillenzaad met insecticiden als u het hiervoor zou willen gebruiken. Force heeft namelijk geen systemische werking zoals Poncho Beta en wordt niet opgenomen door de plant. Mocht u problemen verwachten met bladinsecten, dan zult u ze in het groeiseizoen zelf moeten bestrijden met de toegelaten insecticiden.

Elma Raaijmakers

raaijmakers@irs.nl

0165516074

Foto 1. Aantasting door trips. Dit is vanaf teeltseizoen 2019 niet meer te voorkomen door pillenzaad met insecticiden te bestellen. Force werkt namelijk niet tegen bladinsecten.

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd