Fotoverslag CHIC-Event

30 november 2022

Op vrijdag 25 november vond het CHIC-Event plaats in Wageningen, bekijk hier het fotoverslag van deze interessante dag.

Ontvangst met lunch
De middag begon met een lunch in de foyer van het Omnia voor de grote zaal. De bezoekers werden ontvangen met sandwiches en een lekker warm tomatensoepje. Tijdens de lunch werd er door bekenden bijgepraat en kennisgemaakt met nieuwe gezichten

 

Plenaire gedeelte
Na de lunch zijn alle bezoekers de 'Podium Zaal' van het Omnia ingegaan om de presentaties van het CHIC-Project te beluisteren. De presentaties werden ingeleid door de voorzitter van Telersvereniging Inulinecichorei, Hubert Visser. Hij verteld waarom de telersvereniging en Sensus stakeholders waren in dit project en wat voor hun een reden was om aan het project deel te nemen. Na Hubert volgde spreker Dirk Bosch, de groepsleider van het CHIC-Project en hoofdonderzoeker aan de Wageningen Universiteit. Hij licht toe hoe dit project tot stand gekomen is en welke doelen er globaal behaald zijn. Dirk kreeg veel vragen na zijn presentatie, onder andere welke stelling je als teler moet aannemen op het gebied van genetische modificatie. 

Na Dirk was het de beurt aan Paul Bundock, een onderzoeker van Keygene. Zij hebben onderzoek gedaan naar hoe ze het proces van de ontwikkeling van bitterstoffen konden voorkomen. Tijdens de ontwikkeling van de bitterstoffen zijn er verschillende stoffen en processen die de bitterstoffen veroorzaken. Door het proces halverwege af te breken hebben zij cichorei kunnen ontwikkelen die andere stoffen ophoopt, waardoor er medicinale stoffen geproduceerd worden in de cichoreiwortel. Ook heeft Paul kort toegelicht hoe de nieuwe veredelingstechniek CRISPR werkt en toegepast wordt. 

De afsluiting van de presentatie was aan Matthew de Roode, innovatiemanager bij Sensus. Hij heeft toegelicht wat de impact van de resultaten van het project kunnen zijn voor Sensus en haar telers. Hierbij moet worden gedacht aan lagere inuline productiekosten door het niet te hoeven verwijderen van de bitterstoffen, waardoor de prijs per ton voor de teler omhoog kan. Als ook aan hogere prijzen wanneer uit cichorei niet enkel inuline, maar ook medicinale stoffen gewonnen kunnen worden. Echter is het grote probleem de opinie binnen de EU over CRISPR, waardoor de techniek voorlopig niet mag worden toegepast binnen Europa. Echter is het project van grote waarde, doordat het genoom van cichorei veel beter bekend is geworden, ook de traditionele veredeling sneller vooruit kan.

Rondleiding door de WUR kassen
Doordat het Omnia gelegen is op de campus van de WUR, was er de mogelijkheid voor bezoekers om een rondleiding te volgen door de kassen van de WUR. De rondleidingen werden verzorgd door studenten van de studierichting Plantwetenschappen. De bezoekers werden met een e-shuttle over de campus naar het startpunt van de rondleiding gebracht, waarna ze na een korte stop in de hygiënesluis aan de rondleiding konden beginnen.

In de kassen waren de nieuwste technieken te zien op het gebied van gesloten teelten en plantonderzoeken. Bij terugkomst kon een stop worden gemaakt bij de FarmDroid van importeur HAK. Sebastiaan van der Zee lichtte alles toe omtrent de FarmDroid en zijn mogelijkheden binnen de cichoreiteelt.

CHIC-Markt
Tijdens de rondleidingen was ook de CHIC-Markt in volle gang. Bezoekers konden het cichorei kunstwerk aanschouwen, cichoreibier en -koffie proberen bij de stand van de WUR over bitterstoffen, gevulde speculaas en amandelstaaf met inuline proeven bij Sensus stand en meer leren over het genetisch modificeren van genen en het stoppen van inuline afbraak bij de stands van Keygene en de WUR. Dit leverde zeer interessante gesprekken op tussen de bezoekers en de onderzoekers. In de ruimte naast de CHIC-Markt bevond zich de hololens, waar mensen met een VR-bril verschillende cichoreispellen konden spelen. 

Afsluitende borrel
Hoe beter deze inspirerende middag af te sluiten met een hapje en een drankje. Tijdens de borrel werd er nog lang nagepraat over de resultaten van het project en de toekomstbestendigheid van de cichoreiteelt. Bij het verlaten ontving iedereen een CHIC-Giftbox, met de resultaten van het project en andere interessante en smakelijke producten.

Iedereen bedankt voor zijn of haar komst en de vele positieve reacties!

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd