Gewassluitingsdatum en plantaantal cichorei bepalen en registreren

19 juni 2017

Het plantaantal en de gewassluiting geven een indicatie van de wortelopbrengst. Hoe vroeger het gewas gesloten is, hoe langer het gewas maximaal zon kan opvangen om inuline te produceren. De werkwijze om de gewassluitingsdatum van cichorei te bepalen is als volgt:

Meet op 5 tot 10 plaatsen in het perceel 10 meter uit met een meetlint en plaats spuitpiketten. Ga hierbij kruislings een perceel door en meet de gewassluiting en plantaantal niet op kopakkers, perceelsranden en in de spuitpaden. Bepaal gewassluiting rechtop staand, niet tegen de zon in en bij niet al te veel wind. Beoordeel de rijen waar tussen in je staat. Bij een zeer egaal perceel (planten overal even groot) met een regelmatig plantbestaand (< 15% verschil in het aantal planten) zijn minimaal 5 beoordelingen voldoende. Is het perceel niet egaal of de plantaantallen regelmatig voer dan op mimimaal 10 locaties in het perceel de bepaling uit.

Bepaal van 5 naast elkaar gelegen rijen op de uitgemeten plaatsen in het perceel op welke afstand er geen grond meer tussen de rijen zichtbaar is en noteer deze waarden. Wanneer de gemiddelde afstand waarop geen grond meer zichtbaar is minder dan 10 meter is, is er sprake van een gesloten gewas.

Bepaal tevens het plantaantal over 20 meter lengte door het aantal planten te tellen van 2 rijen tussen de spuitpiketten. Vermenigvuldig dit met 1000 om het plantaantal per hectare te bepalen.

Hebt u vragen over de bepaling van de sluitingsdatum van uw gewas neem dan contact op met uw agent. De gewassluitingsdatum, het plantaantal zijn belangrijke kengetallen om in te vullen in Dacom/Crop-R. Door middel van teeltregistratie en analyse van de gerealiseerde opbrengsten krijgt u als teler inzicht in factoren die van invloed zijn geweest op de inulineopbrengst per ha.

Een perceel cichorei waar de gewassluitingsdatum bijna bereikt is.

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd