Let op schade door insecten

21 juni 2018

In cichorei kunnen verschillende insecten de bladeren aantasten. Bij droog en schraal weer, zijn vaak tripsen en bovengrondse springstaarten waar te nemen. Ook kunnen er bladluizen aanwezig zijn.

Bovengrondse springstaarten

Vooral bij droog en schraal weer op percelen met zand of zavel, kunnen bovengrondse springstaarten (vaak aardvlooien genoemd) kleine gaatjes in de bladeren van jonge planten vreten, waardoor de bladeren vervormd raken. Dit gebeurt vooral bij kiemplanten en planten tot het vierbladstadium. 

Tripsen

Tripsen veroorzaken vooral in het kiemblad- tot het tweebladstadium schade bij droog en zonnig weer. Ook later kunnen ze de cichoreibladeren aantasten (foto). Ze kunnen in grote aantallen in de cichorei voorkomen, voornamelijk met vlas, erwten of uien als voorvrucht.

Bladluizen

Bladluizen veroorzaken weinig schade aan de cichorei en worden vrij snel door natuurlijke vijanden opgevreten. De schade beperkt zich tot zuigschade. Door de zuigactiviteiten van de bladluizen, kunnen de bladeren bobbelig worden en verkleuren de bladnerven rood. Bladluizen bevinden zich vaak in het hart van de plant of aan de onderzijde van de bladeren. Vanaf half juni gaan de luizen vaak dood, omdat parasitaire schimmels ze overgroeien. Bij zeer grote aantallen bladluizen, kunnen telers het middel Calypso gebruiken om de bladluizen te bestrijden (0,25 l/ha; maximaal twee toepassingen per seizoen). 

Bestrijding

Indien u heeft gekozen voor pillenzaad met Poncho Beta, dan zijn de jonge cichoreiplanten beschermd tegen deze plagen en is aanvullende bestrijding niet nodig. In andere gevallen kunt u het insecticide Calypso inzetten. Dit product is namelijk in cichorei toegelaten ter bestrijding van bladluizen, maar mag ook tegen andere insecten ingezet worden (CTGB). Het heeft een nevenwerking op tripsen en bovengrondse springstaarten. Bij ernstige aantasting moet u oppassen met herbicidenbespuitingen, omdat ze dan agressiever zullen werken. Raadpleeg eventueel uw teeltspecialist.

Meer informatie over deze en andere insecten vindt u in de Teelthandleiding Inulinecichorei.

Vragen:

Elma Raaijmakers

0165-516074

raaijmakers@irs.nl

                      

Foto. Tripsen tasten de bladeren van jonge cichoreiplanten aan, door de cellen leeg te zuigen. Hierdoor worden de bladeren wat dikker en misvormd (foto: IRS).

 

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
27 oktober 2023

Verlading tips

Nieuws
13 oktober 2023

Invloed van puntbreuk op cichoreiopbrengst

Nieuws
5 oktober 2023

Duurzaamheidstoeslag 2024