Nieuwe rassenlijst Cichorei

30 november 2020

Vorige week heeft de Commissie Samenstelling Aanbevelende Rassenlijst landbouwgewassen (CSAR) de nieuwe Aanbevelende Rassenlijst cichorei voor 2021 bekend gemaakt. Er is één nieuw cichoreiras opgenomen op de lijst, te weten het ras Rhodonite. De nieuwe rassenlijst is beschikbaar via het persbericht van CSAR.

Rhodonite behoort tot de categorie rassen met specifieke tolerantie tegen sulfonyl-urea herbiciden, wat betekent dat deze rassen een hogere tolerantie hebben voor de herbiciden Safari/Shiro of Titus. Het ras Rhodonite is voor telers geen nieuw ras, aangezien het door Sensus voor teeltjaar 2020 al werd aangeboden. In vergelijking met de rassen binnen dezelfde categorie, Benulite en Barite, scoort Rhodonite vergelijkbaar op het gebied van financiële opbrengst. Het ras onderscheidt zich door een hogere resistentie tegen schietervorming.

Wat betreft financiële opbrengst scoren de rassen met sulfonyl-urea tolerantie duidelijk lager dan enkele standaard rassen. Het ras met de hoogste financiële opbrengst is wederom Maestoso (102), gevolgd door Larigot (100). Beide rassen hebben een hoge score voor schieterresistentie.

Van het ras Oratorio worden veelbelovende cijfers vermeld. Dit ras is kandidaat om volgend jaar, na drie jaar onderzoek, nieuw toe te treden tot de Aanbevelende Rassenlijst. Het ras Ormandy, wat door Sensus voor 2021 wordt aangeboden, staat nog niet vermeld, aangezien dit ras in 2020 pas voor het eerste jaar in het rassenonderzoek lag.

Contact:

Jan-Kees Boonman

boonman@irs.nl

06-15102439

Andere nieuwsberichten

Nieuws
15 januari 2021

Loop uw zaaimachine na voor het nieuwe seizoen begint

Nieuws
14 januari 2021

Een huisstijl zo krachtig als planten

Nieuws
14 december 2020

Cichoreizaaischijven keuren 2020/2021