Dit jaar meer schieters in cichorei

15 augustus 2021

Dit jaar meer schieters in cichorei

Op sommige percelen zijn sinds een aantal weken schieters te zien. Deze schieters komen vooral voor bij rassen met een lagere schietertolerantie (zie rassenlijst), op vroeg(er) gezaaide percelen. Het wordt aanbevolen om deze schieters te verwijderen.

Waarom schieters verwijderen?

Dit jaar zijn schieters al vroeg ontstaan. Hierdoor is de kans reeël dat er rijp zaad gevormd zal worden als de schieter niet tijdig verwijderd wordt. Vooral bij sulfonyl-urea tolerante rassen kan dit in een volgteelt voor opslagplanten zorgen die lastig te bestrijden zijn. Daarnaast zorgen schieters ervoor dat het ontbladeren tijdens de oogst minder gemakkelijk gaat. Het is belangrijk om te voorkomen dat wortels met stengelresten aan de hoop belanden. Bij het verwerkingsproces in de fabriek geven deze verhoute stengels problemen bij het versnijden van de wortels. Verder bevatten de wortels van een schieterplant aanzienlijk minder inuline. Als een dergelijke wortel onverhoopt in het monster terecht komt, kan dit voor vrachten met een teleurstellend inulinegetal zorgen. Al met al redenen genoeg om ervoor te zorgen dat schieters in zijn geheel niet aan de hoop belanden.

Hoe schieters verwijderen?

Als het aantal schieters meevalt, is het het meest voor de hand liggend om deze handmatig te verwijderen. Uittrekken, de stengel knakken en de plant te drogen leggen bovenop het gewas is het meest effectief. Als de schieter al rijp zaad bevat, is het aan te raden deze voorzichtig af te voeren in een dichte zak. Mocht het aantal schieters dusdanig veel zijn dat handmatig verwijderen niet te doen is, dan kan een onkruidtrekker (bijvoorbeeld van het merk Klünder) een oplossing bieden. Deze zorgt er tevens voor dat onkruiden die boven het gewas uit steken worden uitgetrokken. Zorg ervoor dat deze bewerking plaatsvind als de grond licht vochtig is, zodat de plant er geheel wordt uitgetrokken in plaats van dat de stengels boven de grond afbreken.

Contact:

Jan-Kees Boonman

boonman@irs.nl

06-15102439

Foto 1: Schieters in cichorei worden beter verwijderd zodat opslag in volgteelten of verwerkingsproblemen in de fabriek worden voorkomen (foto: IRS)

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd