Voorkomen van muizenschade begint al voor het zaaien

8 april 2020

Het zijn maar kleine dieren, maar in één nacht vreet één muis tot wel 600 zaden op. Daarmee kunnen ze in korte tijd dus veel schade veroorzaken in cichorei. Muizenvraat is te herkennen aan kuiltjes in de grond en opengebroken zaden. Door een week voor zaai al alternatief voer aan te bieden is de schade te beperken. Het advies is om tijdens het zaaien het zaad goed te bedekken. In dit bericht leest u meer over schadebeelden en de maatregelen die u al voor, maar ook bij het zaaien kunt nemen om schade te beperken.

Kleine kuiltjes en opengebroken zaad

Muizenschade is te herkennen aan kleine kuiltjes in de grond met daarin of daarbij opengebroken zaden. Muizen zoeken namelijk de zaden op, breken ze open en eten vervolgens het embryo eruit. Vaak volgen ze de rij en is dit meters achter elkaar zichtbaar.

Alternatief voer aanbieden

Een maatregel om schade te beperken is het aanbieden van alternatief voer. Door de muizen dit circa een week voor het zaaien al aan te bieden, leren ze de voerplaatsen te vinden en zullen ze niet actief op zoek gaan naar het cichoreizaad. Wacht dus niet tot na het zaaien of als u al vreterij ziet. Leg het alternatief voer onder een dakpan of halve pvc-pijp, zodat vogels er niet bijkunnen en vul de voerplaatsen de eerste week na het zaaien regelmatig bij. Leg op grote percelen ook voerplaatsen midden in het perceel aan. Alternatief voer kan bestaan uit gerst, tarwe, zonnebloempitten of vogelvoer (strooivoer). Als u het zaad even verhit in de magnetron of oven, zal het overgebleven voer wat de muizen laten liggen niet kiemen. Maak nooit gebruik van zaaizaad, aangezien dit fungiciden en/of insecticiden kan bevatten en daardoor niet vervoederd mag worden.

Zaad bedekken

Een andere maatregel is te nemen tijdens het zaaien. Het advies is om cichoreizaad met voldoende grond te bedekken, zodat het moeilijker te vinden is voor muizen. Schade komt namelijk vooral voor op percelen, die vroeg gezaaid worden en waar zaad niet voldoende bedekt is met grond of op percelen met een grof zaaibed. Als een muis één zaadje weet te vinden, dan herkent hij de geur van de zaden in de grond en zal op zoek gaan naar andere zaden. Toevoegen van stoffen of middelen aan of op het zaad heeft geen enkele zin. Zodra zaad kiemt, is het niet meer aantrekkelijk voor muizen. Zaai dus in vochtige grond bij voldoende hoge temperatuur, zodat zaden snel kiemen.

Meer informatie

In de teelthandleiding kunt u meer lezen over muizenschade.

Contact:

Elma Raaijmakers (IRS)

06-22247331

Foto 1. Schade door muizen kenmerkt zich door restjes van opengebroken pillenzaad en kuiltjes in de grond. Het aanbieden van alternatief voer en voldoende diep zaaien in vochtige grond beperkt schade.

Foto 2. Beperken van muizenschade kan door het aanbieden van alternatief voer onder bijvoorbeeld dakpannen. Maak op circa iedere 50 meter langs de perceelsrand een voerplaats. Eventueel kunt u het alternatief voer breedwerpig over het perceel strooien. Bij dit laatste is het belangrijk het zaad vooraf te verhitten, zodat het niet meer kiemt en dus geen onkruid wordt.

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd