Zaai cichorei ondanks droogte niet te diep

7 april 2020

Door het droge weer en de hogere temperaturen is het zaaien van cichorei de afgelopen dagen op gang gekomen. Door de droge weersomstandigheden droogt de toplaag van de grond snel uit. Daardoor is zaaien in vochtige grond niet eenvoudig.

Blijf alert op de zaaidiepte

Om het zaad alsnog in de vochtige grond te plaatsen, is het verleidelijk om dieper te zaaien dan de maximum geadviseerde zaaidiepte van 1 centimeter diep. De ervaring leert echter dat dieper zaaien vrijwel altijd resulteert in een teleurstellende veldopkomst. Cichorei heeft nu eenmaal niet de energie in zich om een lange weg door de grond af te leggen voor het boven komt. Bij diepere zaai zullen enkel de sterkere zaden of de planten die net door een scheur of lossere grond zijn gegroeid, het redden om boven te komen (zie foto). Het resultaat is vaak een te dunne stand, waardoor het lastig wordt om een maximale inulineopbrengst te behalen.

Droog zaaien

Indien niet op het vocht gezaaid kan worden is het beter om het zaad zo ondiep mogelijk, maar wel gedekt, te zaaien, en te wachten op regen. Cichoreizaad kan, na enkele weken volledig droog in de grond te hebben gelegen, nog steeds zonder problemen kiemen.

Opkomstberegening

Als de mogelijkheid tot beregenen er is, is dit een goede mogelijkheid om een egale, hoge veldopkomst te realiseren. Met het huidige warme weer, kan cichorei binnen korte tijd kiemen en boven staan. Beregen vanwege kans op verslemping en korstvorming niet met meer dan 10 mm. Bij sterk drogend weer kan het nodig zijn om de beregening te herhalen, om onderdroging van het zaad te voorkomen. In het beregeningswater mag maximaal 1.200 mg chloride per liter voorkomen.

Let op voor muizenvraat

Wanneer cichoreizaad lang droogt ligt neemt de kans op muizenvraat toe. Zolang het zaad niet gekiemd is, is het zaad voor muizen aantrekkelijk om op te vreten. Zie voor tips voor het voorkomen van muizenschade het bericht op cichorei.nl of paragraaf 6.3.4 van Cichopedia

Foto: diep (links, ca 2 cm) en ondiep (rechts, ca 0,5 cm) gezaaide cichorei. Veel van de cichoreizaden hebben niet de energie om een langere weg dan circa 1 centimeter door de grond af te leggen voordat ze bovenkomen. Hierdoor zal bij te diep zaaien een deel van de planten het niet redden om boven te komen (Foto: IRS).

Contact:

Jan-Kees Boonman

boonman@irs.nl

06-15102439

Andere nieuwsberichten

Nieuws
11 juni 2024

Weer meer zichtbaar in CropX/Dacom.

Nieuws
31 mei 2024

Beoordeel de veldopkomst

Nieuws
17 mei 2024

Cichorei heeft weinig bemesting nodig