Goede omstandigheden voor aanleg van vals zaaibed

9 maart 2022

Op klei- of zwaardere zavelgronden is de kans groter dat bij droog weer na zaai, het zaad te weinig vocht krijgt om te kiemen. Dit komt door de grovere structuur van de toplaag, waardoor het capillaire vocht minder goed in staat is om het zaad te bereiken. Om ervoor te zorgen dat de capillaire werking van deze gronden toch zo maximaal mogelijk is, is het aanleggen van een vals zaaibed een nuttig instrument. De komende dagen lijken gunstig te zijn voor het aanleggen van een vals zaaibed. In dit bericht enkele tips. 

Mindere structuur van toplaag

Nu het land door de goede weersomstandigheden opdroogt, lijkt het erop dat de mogelijkheid ontstaat om een vals zaaibed aan te leggen. Door het gebrek aan een vorstperiode deze winter, zal de grond in vergelijking met vorig jaar minder makkelijk bewerkbaar zijn. Dit kan een extra reden zijn om niet te lang te wachten met de zaaibedbereiding, zodat de grond niet volledig uitdroogt en daardoor mogelijk erg hard wordt. Werk circa 4 centimeter diep en leg altijd direct een volledig zaaibed aan. Zorg ervoor dat de toplaag voldoende fijn is. Waarschijnlijk lukt het niet om in één werkgang de grond voldoende fijn en vlak te leggen. Verspoor dan altijd, zodat de grond overal egaal bereden wordt.

Neerslag tussen zaaibedbereiding en zaai ideaal

Het valse zaaibed wordt aangelegd met de hoop op enige neerslag (circa 10 à 20 mm) voor het moment dat de cichorei gezaaid zal worden. Hierdoor kan de losgewerkte grond weer in contact komen met de ondergrond, waardoor de capillaire werking hersteld wordt. Belangrijk is om te beoordelen of de ondergrond voldoende droog is, zodat berijding van de grond niet voor onnodige bodemverdichting zorgt. Aangezien cichorei een penwortel vormt die ongestoord de grond in moet kunnen groeien, is (ondergrond)verdichting haast altijd zeer schadelijk voor de opbrengst.  

Combineren met Bonalan

Combineer de aanleg van een vals zaaibed altijd met de bespuiting van Bonalan. Bij een juiste toepassing werkt Bonalan voldoende lang om vanaf nu (begin maart) tot sluiting van het gewas effectief te zijn. Let bij de huidige zonnige omstandigheden erop dat de tijd tussen spuiten en inwerken zo kort mogelijk is. Lees meer over toepassing van Bonalan in het vorige bericht

Contact:

Jan-Kees Boonman (IRS)

boonman@irs.nl

06-15102439

Figuur 1. Zaaibedbereiding op kleigrond.

 

 

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
12 januari 2024

Hoe zit dat met nitraat?

Nieuws
22 december 2023

Meld je aan voor een gratis N-meting

Nieuws
6 december 2023

Cichoreizaaischijven opsturen voor keuring