Cichorei in de media


European Science Week – Learn how to use genetic edition for the good: The CHIC project, Sustainable and Healthy Agriculture (bron: www.chicproject.eu)

European Science Week – Learn how to use genetic edition for the good: The CHIC project, Sustainable and Healthy Agriculture

Can gene editing help to make future agriculture fit to the wishes of high school students? During the Science Week in Madrid, high school students from all over Europe get a unique chance to meet and discuss with scientists and artists working on gene editing in plants. The scientists and artists all take part in the EU-funded research project called...
Lees verder


Sensus zoekt telers voor uitbreiding cichorei-areaal (bron: www.boerenbusiness.nl)

Sensus zoekt telers voor uitbreiding cichorei-areaal

De afzetmarkt voor inuline laat wereldwijd een stabiele groei zien. Om aan de toenemende vraag te kunnen voldoen, wordt gezocht naar nieuwe cichoreitelers. "Cichorei kan voor een goede risicospreiding binnen het bouwplan zorgen", vertelt René Schunselaar, manager agro bij Sensus.
Lees verder


Voorcampagne cichorei van start in Zeeland (bron: www.boerderij.nl)

Voorcampagne cichorei van start in Zeeland

In Zeeland is vorige week een begin gemaakt met de voorcampagne van de cichoreioogst. Loonbedrijf Van der Heijde uit Kamperland (Zld.) rooide met een aangepaste rooier de eerste percelen voor cichoreiverwerker Sensus. Fotorapportage van Anton Dingemanse
Lees verder


Cichoreiwortelvezels zijn in opmars. Terecht? (bron: www.parool.nl)

Cichoreiwortelvezels zijn in opmars. Terecht?

Verslaggever Laura Obdeijn schrijft over de zin en onzin van ons eten en drinken. Deze week: cichoreiwortelvezels.
Lees verder


CHIC project newsletter April 2020 (bron: www.chicproject.eu)

CHIC project newsletter April 2020

The CHIC project aims to improve the quality of chicory to the benefit of consumers. CHIC will make targeted changes in the genome in order to develop chicory varieties that on the one hand produce more and healthier inulin food fiber and on the other hand produce sufficient amounts of medicinal terpenes. Developing a new chicory variety via conventional...
Lees verder


Rijenspuit bij zaaien bestrijdt onkruid in cichorei (bron: www.nieuweoogst.nl)

Rijenspuit bij zaaien bestrijdt onkruid in cichorei

Loonbedrijf Damen uit het Brabantse Terheijden zaait cichorei met gps-gestuurde sectieafsluiting op de strokenspuit. Dat vraagt per hectare minder gewasbeschermingsmiddelen.
Lees verder


Rijenspuit bestrijdt onkruid in cichorei (bron: www.nieuweoogst.nl)

Rijenspuit bestrijdt onkruid in cichorei

Loonbedrijf Damen uit het Brabantse Terheijden zaait cichorei met gps-gestuurde sectieafsluiting op de strokenspuit. Dat vraagt per hectare minder gewasbeschermingsmiddelen.
Lees verder


Cichorei rooien en laden in Zevenbergschen Hoek (bron: www.youtube.nl)

Cichorei rooien en laden in Zevenbergschen Hoek

Cichorei rooien en laden in Zevenbergschen Hoek. Het rooien werd gedaan door Oomen Landbouw en Loonwerk uit Almkerk met hun Vervaet Evo 625 Chicory Eater. Het laden door Loonbedrijf Hack uit Kruisland met een Holmer Terra Felis 2 Eco cichoreimuis. De wortels gaan vervolgens op transport naar Sensus, alwaar de inuline er uit wordt gehaald.
Lees verder


Oogst van cichorei en suikerbieten begonnen (bron: www.boerderij.nl)

Oogst van cichorei en suikerbieten begonnen

De verwerkingscampagnes van cichorei en suikerbieten zijn begonnen. Loonbedrijf Van der Heide oogstte de eerste percelen voor de vroege levering. De oogstomstandigheden in Zeeland zijn goed.
Lees verder


Impressie Innovatiedag "Dag Onkruid" (bron: www.irs.nl)

Impressie Innovatiedag "Dag Onkruid"

Zo’n 400 bezoekers kwamen dinsdag 28 mei naar WUR Proefboerderij ’t Kompas in Valthermond voor de Innovatiedag 2019: ‘Dag, Onkruid!’. Volop horen, zien, ervaren en uitwisselen over de nieuwste inzichten, trends en innovaties op het gebied van onkruidbeheersing in aardappelen, bieten en cichorei. Centraal stond inspelen op veranderingen in de...
Lees verder


Cichorei is geschikt voor boeren met geduld (bron: www.boerderij.nl)

Cichorei is geschikt voor boeren met geduld

Hubert en Pieter-Jan Visser kiezen bewust voor de teelt van cichorei. “Een akkerbouwer met weinig tijd moet er niet aan beginnen.” “Dat bedoel ik nou met een uitdaging”, zegt akkerbouwer Hubert Visser als we proberen voor de derde keer een dag te plannen voor deze bedrijfsreportage. “Als je het boerenleven wil plannen, moet je geen cichorei...
Lees verder


Fotoserie cichorei laden met muis en rooien Zeeuws Vlaanderen door Agrifoto.nl/Kees de Nood (bron: www.agrifoto.nl)

Fotoserie cichorei laden met muis en rooien Zeeuws Vlaanderen door Agrifoto.nl/Kees de Nood

Deze fotoserie uit Zeeuws-Vlaanderen kunnen we wel een 'cichorei special' noemen. Dit jaar wordt voor het eerst de cichorei hier opgeladen met hulp van een zogenaamde bietenmuis. Kees de Nood fotografeerde ook het rooien tijdens een demomiddag. bron: Agrifoto.nl.
Lees verder


Eerst woelen om cichorei te kunnen rooien (bron: www.boerderij.nl)

Eerst woelen om cichorei te kunnen rooien

De aanhoudende droogte in oktober belemmerde het rooien van cichorei. Om cichorei zonder puntbreuk te oogsten hebben verschillende telers woelers ingezet voorafgaand aan het rooien. bron: Boerderij.
Lees verder


Kans op puntbreuk remt rooien cichorei (bron: www.akkerwijzer.nl)

Kans op puntbreuk remt rooien cichorei

De extreme droogte belemmert in toenemende mate het rooien van cichorei, zo meldt Sensus. De grond wordt steeds harder, waardoor de rooi-elementen moeite hebben om in de grond te dringen. Op de zand- en dalgronden zijn het vooral de enorme stofwolken die de oogst parten speelt.
Lees verder


Cichoreiwortels na regen goed de grond uit (bron: www.nieuweoogst.nu)

Cichoreiwortels na regen goed de grond uit

Loonbedrijf Bartels uit Moerstraten is begonnen met de cichoreioogst. Peter Pellis rooit met een nieuwe machine een perceel in Ossendrecht. 'Twee dagen terug was het veel te droog. Toen braken alle punten af, maar nu heeft het geregend en komen de pennen er veel beter uit.' Bekijk hier de videorapportage
Lees verder


Cichorei is niet eenvoudig te rooien (bron: www.nieuweoogst.nu)

Cichorei is niet eenvoudig te rooien

Het Bieteninstituut uit Belgie meldt dat net zoals in 2016 de rooiomstandigheden voor cichorei niet eenvoudig zijn in dit artikel van Landbouwleven.
Lees verder


Cichoreicampagne stroef van start gegaan (bron: www.akkerwijzer.nl)

Cichoreicampagne stroef van start gegaan

De cichoreicampagne is maandag 17 september moeizaam gestart. Door diverse opstartproblemen kon de eerste dagen minder cichorei worden verwerkt dan gepland. De verwerking ligt nu op schema. Bij de eerste partijen schommelt het inulinegetal rond de 17.
Lees verder


Cichorei laden met verbeterde muis (bron: www.boerderij.nl)

Cichorei laden met verbeterde muis

Loonbedrijf Hack verbeterde de muis waarmee zij in het zuidwesten cichorei laden. Bij het laden treden nu minder verliezen op. Bekijk deze fotorapportage.
Lees verder


Cichorei als basis voor voeding en medicijn (bron: www.nieuweoogst.nu)

Cichorei als basis voor voeding en medicijn

'Cichorei is een gewas met veel potentie. Het zou mooi zijn als we op beide fronten - als bron van voedingsvezels en medicinale stoffen - slagen kunnen maken. Dat is de doelstelling van het CHIC-programma', zegt onderzoeksleider Dirk Bosch van Wageningen University & Research. Het onderzoekprogramma duurt vier jaar. Het kost € 7,3 miljoen...
Lees verder


Europa steekt miljoenen in veredelingsonderzoek cichorei (bron: www.nieuweoogst.nu)

Europa steekt miljoenen in veredelingsonderzoek cichorei

De Europese Unie stelt 7,3 miljoen euro beschikbaar voor een onderzoeksprogramma om meer goede voedingsvezels en gezonde inhoudsstoffen te winnen uit cichorei. Het onderzoekprogramma duurt vier jaar. Het kost € 7,3 miljoen en wordt betaald door de EU. Wageningen University & Research (WUR) leidt het project.
Lees verder


Veredeling cichorei krijgt een boost (bron: www.boerderij.nl)

Veredeling cichorei krijgt een boost

De veredeling van cichorei krijgt een boost. Een groot aantal universiteiten, instituten en bedrijven gaat onderzoek doen hoe ze het gewas kunnen verbeteren. Het onderzoekprogramma duurt vier jaar. Het kost € 7,3 miljoen en wordt betaald door de EU. Wageningen University & Research (WUR) leidt het project.
Lees verder


Werken rond kerst: Cichorei verwerken bij inulineproducent Sensus (bron: www.akkerwijzer.nl)

Werken rond kerst: Cichorei verwerken bij inulineproducent Sensus

Tussen kerst en oud en nieuw zijn veel mensen vrij. Toch zijn er ook in de akkerbouw mensen die deze dagen door moeten werken. Onder hen de medewerkers van inulineproducent Sensus in Roosendaal, waar cichorei wordt verwerkt.
Lees verder


10 december 2017 (bron: www.nieuweoogst.nu)

Onkruid martelt cichorei op lichte grond

Onkruidbeheersing is lastig in cichorei, vooral op de lichte gronden. Telers beschikken over te weinig effectieve middelen tegen melde en melganzevoet. Een nieuwe contactherbicide kan de martelgang verkleinen.
Lees verder


14 november 2017 (bron: www.akkerwijzer.nl)

Goede bewaring cichorei is géén koud kunstje

Cichoreiwortels produceren ongeveer drie keer meer ademhalingswarmte dan suikerbieten en liefst tien keer meer dan aardappelen. Alle reden om bij de bewaring van de geoogste cichoreiwortels op het land aandacht te besteden aan de warmteafvoer. Zeker als vorst de hoek om komt kijken.
Lees verder


7 november 2017 (bron: www.boerderij.nl)

Cichorei laden en reinigen met de muis

Vrijwel alle cichorei die verwerker Sensus ophaalt wordt dit seizoen bij het laden van de vrachtwagens gereinigd. In het zuidwesten van Nederland zet Sensus bij het laden voor het eerst een cichoreimuis in. Deze kan zowel vanaf het land als vanaf een verharde ondergrond laden. Fotorapportage van Anton Dingemanse
Lees verder


26 september 2017 (bron: www.agrifoto.nl)

Fotoreportage cichorei laden met de muis Leon Heijboer

Een fotorapportage op het eiland Tholen. Leon Heijboer fotografeerde hier de cichoreimuis van de firma Hack.
Lees verder


19 augustus 2017 (bron: www.nieuweoogst.nu)

Stemphylium en alternaria in cichorei

De laatste weken wordt er op veel percelen cichorei stemphylium en alternaria aangetroffen, meldt cichorei-verwerker Sensus.
Lees verder


6 juni 2017 (bron: www.boerderij.nl)

Buurten bij de boer 2017

Net als vorig jaar, kon men Tweede Pinksterdag de fiets op om een ronde te maken langs diverse agrariërs op het eiland Tholen. Ook TrekkerTrekker.nl ging langs bij een cichoreiteler om het mechanisatie gedeelte op de foto te zetten.
Lees verder


25 november 2016 (bron: www.nieuweoogst.nu)

Cichoreicampagne over de helft

Meer dan de helft van de Nederlandse cichoreioogst is inmiddels verwerkt, meldt de agrarische dienst van cichoreifabrikant Sensus.
Lees verder


30 oktober 2016 (bron: www.rtvnof.nl)

Cichorei: armeluiskoffie wordt hip ingredient

DAMWâLD - Mede dankzij het prachtige bezoekersweer bezochten zaterdag 29 oktober honderden belangstellenden cultuurhistorisch centrum de Sûkerei in Damwâld voor de Dollersdei. De rondleiders vertelden onder andere over de cichoreiteelt en over het leven uit de tijd van pake en beppe.
Lees verder


13 oktober 2016 (bron: www.akkerwijzer.nl)

Beregende cichorei netjes gerooid

Loonbedrijf Hage uit Scherpenisse rooit cichorei bij akkerbouwbedrijf Van Tilbeurgh. De maatschap uit het Zeeuwse Oud-Vossemeer teelt in totaal 15 hectare cichorei, en alles is inmiddels gerooid. Nils van Tilbeurgh is tevreden over de opbrengst: netto 50 ton cichorei per hectare, en een inulinegetal van 17,6 tot 17,9.
Lees verder


4 oktober 2016 (bron: www.boerenbusiness.nl)

Cichorei-oogst ondanks droogte op schema

Hoewel de rooiomstandigheden op zijn zachtst gezegd nogal een uitdaging zijn, zit de cichoreicampagne 2016 nog op schema. Ook over het tarra- en inulinegehalte heeft cichoreiverwerker Sensus geen klagen.
Lees verder


8 September 2016 (bron: www.boerderij.nl)

Onbeschadigde wortel zonder loof

Voor de start van de cichoreioogst organiseerden Sensus en CZAV met medewerking van het IRS in Colijnsplaat (Zeeland) een oogstinstructiemiddag voor loonwerkers en telers.
Lees verder


21 juni 2016 (bron: www.boerderij.nl)

Bijpraten over nieuwe technieken op proefbedrijf Rusthoeve

‘High Tech Farming: goed boeren met precisielandbouw’ is het thema van de open dag van CZAV en proefboerderij Rusthoeve. Telers willen vooral weten wat ze er in de dagelijkse praktijk mee kunnen.
Lees verder


15 juni 2016 (bron: www.akkerwijzer.nl)

Bemesting, snellere opkomst en onkruidbestrijding op proef cichorei

De open dag van proefboerderij Rusthoeve en CZAV was dit jaar uitgebreid met een cichorei innovatie platform. Er was een demo zaaibedbereiding te zien en er werden bemestings- en herbicidenproeven getoond. Daarnaast waren er rassendemo’s aangelegd en is uitleg gegeven over machinale onkruidbestrijding en de mogelijkheden op het gebied van versnelde...
Lees verder


9 juni 2016 (bron: www.boerderij.nl)

'Cichorei heeft prioriteit én aandacht nodig'

Sensus ziet veel mogelijkheden voor productie en afzet van inuline uit cichorei. In de laatste 5 jaar van 25 jaar cichoreiteelt in Nederland was er ruimte voor innovatie; ruimte om de sector klaar te stomen voor de toekomst.
Lees verder


15 juni 2016 (bron: www.akkerwijzer.nl)

Cichorei innovaties nieuwkomer op Open dag Rusthoeve

De open dag van proefboerderij Rusthoeve en CZAV was dit jaar uitgebreid met een cichorei innovatie platform. Er was een demo zaaibedbereiding te zien en er werden bemestings- en herbicidenproeven getoond. Daarnaast waren er rassendemo’s aangelegd en is uitleg gegeven over machinale onkruidbestrijding en de mogelijkheden op het gebied van versnelde...
Lees verder


5 april 2016 (bron: www.nieuweoogst.nu)

Cichorei op tijd zaaien voor 10 ton inuline

Sensus adviseert cichoreitelers op tijd te zaaien om de doelstelling van een productie van 10 ton inuline per hectare te halen.
Lees verder


16 maart 2016 (bron: www.nieuweoogst.nu)

Sensus stimuleert cichorei onder vliesdoek

Telers die dit jaar hun vroeg gezaaide cichorei afdekken met vliesdoek kunnen bij levering in de voorcampagne rekenen op de maximale vroegleveringspremie.
Lees verder


16 maart 2016 (bron: www.boerderij.nl)

Sensus wil dat telers deelnemen aan cichoreimonitor

Cichoreiverwerker Sensus wil dat telers deelnemen aan Cimone, de cichoreimonitor en het teeltregistratieprogramma van Sensus dat draait in Crop-R. De telers die daar aan meedoen krijgen daarom over teeltjaar 2016 een stimuleringspremie van €1 per ton afgeleverde cichorei.
Lees verder


15 maart 2016 (bron: www.sensus.nl)

Consumer survey on sugar reduction

A new European survey has revealed that reducing sugar intake is emerging as a key concern amongst many European consumers: more than 60% of those surveyed monitor their dietary sugar intake and 25% actively search for low sugar food products.
Lees verder


13 jan 2016 (bron: Boerderij.nl)

Cichoreiproef na oogst direct geanalyseerd.

Onderzoeksinstituut IRS oogst cichoreiproeven met een speciale proefveldlader. De opbrengst wordt op het land gewogen en in het laboratorium geanalyseerd.
Lees verder

Cichorei nieuwsbrief

Aanmelden voor de Cichorei nieuwsbrief en attenderingsmail, vul het formulier in.
Home DisclaimerPrivacy statementSitemap