Cichorei als multi-inzetbaar gewas voor voedingsvezel en medicinale terpenen

2 maart 2018

CHIC is een onderzoeks- en innovatie project ondersteund door het Horizon 2002 programma van de Europese Unie. Het budget van €7.3 miljoen wordt gebruikt voor het onderzoeken van een maatschappelijk verantwoorde innovatieve route voor de ontwikkeling en toepassing van nieuwe plantenveredelingstechnieken (New Plant Breeding Techniques, NPBT’s) in cichorei als een multi-inzetbaar gewas voor de productie van hoogwaardige consumenten producten. Het consortium bestaat uit MKB’s, een industriële partner, non-profit organisaties en onderzoeksgroepen uit 11 Europese landen en een uit Nieuw Zeeland. 

Cichorei (Cichorium intybus L.) is een ondergewaardeerd gewas. Het wordt op dit moment commercieel gebruikt voor de productie van inuline, dat in levensmiddelen wordt toegepast als voedingsvezel en suikervervanger.

Het CHIC project heeft als doel om cichoreivarianten te ontwikkelen die inuline produceert met verbeterd prebiotisch effect om de darmgezondheid te bevorderen. Daarnaast produceert cichorei interessante secundaire metabolieten (zogenaamde terpenen) en heeft hoge opbrengsten en relatief lage agronomische behoeftes. Dit maakt cichorei tot een gewas met hoge potentie voor “moleculaire landbouw”, waarbij meerdere gezondheid bevorderende inhoud stoffen worden geproduceerd voor consumenten toepassingen. CHIC heeft daarom ook tot doel om de potentie van cichorei te benutten voor de productie en extractie van deze terpenen als kandidaat moleculen voor medicijnen.

Om dit te bereiken moeten er nieuwe cichorei varianten worden ontwikkeld. Echter, cichorei veredeling is op dit moment zeer tijdrovend omdat er geen homozygote lijnen gemaakt kunnen worden en unieke lijnen nu in vitro in stand gehouden moet worden.

Daarom is cichorei een zeer relevant gewas waarin nieuwe plantenveredelingstechnieken (NPBT’s) het verschil kunnen maken.

Sommige EU-landen en belangengroepen zijn in toenemende mate bezorgd over de impact van deze technieken op de voedselveiligheid en op het milieu. Bovendien is er binnen de EU nog geen duidelijke wetgeving of beleid over deze nieuwe veredelingstechnieken. Dit leidt tot een situatie waar de industrie terughoudend  is om nieuwe ontwikkelingen te onderzoeken en potentieel nuttige innovaties de consument niet bereiken.

CHIC onderzoekt de interactie tussen het technologische potentieel en de maatschappelijke acceptatie van moderne veredelingstechnieken.

Door de ontwikkeling en implementatie van een set van nieuwe veredelingstechnieken zal het CHIC project de biosynthese van de cichorei aanpassen. Hierdoor versterkt het  cichorei in een productie systeem van hoge kwaliteit voedingsvezels en positioneert het als bron van bioactieve terpenen.

Het consortium zal niet alleen het technologisch effect van deze nieuwe veredelingstechnieken evalueren, maar ook de veiligheid, milieu aspecten, regelgeving, socio-economische en de maatschappelijke impact die mogelijk verband houden met deze nieuwe veredelingstechnieken.

Het CHIC project streeft naar een maatschappelijk verantwoorde innovatie en brede bewustwording door verschillende belangengroepen actief te betrekken en hun behoeftes en zorgen mee te wegen in alle fasen van het project.

Het CHIC consortium bestaat uit 17 deelnemers uit 11 Europese landen en 1 deelnemer van buiten Europa. Het volledige persbericht en de lijst van deelnemers leest u hier.

Project coordinator is Dirk Bosch (dirk.bosch@wur.nl). Vanuit de industrie neemt Sensus B.V. deel aan dit project.

Voor meer informatie over het CHIC project is te vinden op: www.chicproject.eu

 

Andere nieuwsberichten

Nieuws
18 april 2024

Wees bij vochtig weer alert op slakkenschade

Nieuws
11 april 2024

Muizenschade voorkomen

Nieuws
26 maart 2024

Onkruidbestrijdingsadvies is geactualiseerd